Na de lunch zullen er twee rondes workshops plaatsvinden. Na definitieve aanmelding zult u een mail ontvangen met de vraag om vier voorkeuren op te geven voor de workshops die u zou willen volgen. We zullen zoveel mogelijk uw eerste twee voorkeuren inplannen.

Workshop 1: Kracht van verhalen, beeld en dialoog door Jac Maurer en George Westermann

Deze workshop wordt twee keer gegeven en vindt plaats achterin het kerkgebouw, in de kapel

In deze workshop ervaren we hoe een plaatje helpt bij het dialogisch creëren van een gedeeld verhaal over wat speelt, wat hindert en helpt, en waarin verandering wordt gewenst. Het plaatje geeft overzicht en inzicht. Duidelijk wordt wie, waarmee en hoe zich in kan zetten om weer tot een leefbaar en waardevol evenwicht te komen.

Jac Maurer (klinisch psycholoog/psychotherapeut) en George Westermann (kinder- en jeugdpsychiater/psychotherapeut) zetten zich al jarenlang gezamenlijk in om hun uitgangspunten gelijkwaardigheid, oog en oor voor de mogelijkheden, wensen en strevingen van de ander, in samenspraak met diens omgeving, concreet, betekenis- en hoopvol tot uitdrukking te laten komen in hun ontmoetingen met hulpvragers.


Workshop 2: STW een nieuw boeiend beroep; de huiskamer als inspiratie voor gezinsgesprekken door Marleen van Strien, Bas van der Meulen, Hans Willemsen en Elles Punt.

Deze workshop wordt twee keer gegeven en vindt plaats in het Euthopia gebouw, beneden achterin

De deelnemer maakt kennis met de systeemtherapeutisch werker op zijn werkplek in de huiskamer. De huiskamersetting wordt als creatieve ruimte benut om met 5 pijlers van het systemisch gedachtegoed aan de slag te gaan. Net zoals de STWer op zijn werkplek wordt verrast door onbekende invalshoeken worden deelnemers verrast door bijzondere en onverwachtse gebeurtenissen. Waarschuwing; voor deze workshop is een creatieve en het op dialoog georiënteerde attitude hard nodig. 

Bas van der Meulen, Hans Willemsen en Marleen van Strien zijn verbonden als therapeuten aan Euthopia.


Workshop 3: Cruijffiaanse logica in de narratieve systeemtherapie: navigeren in complexiteit door Jan Olthof en Bruno Hillewaere.

Deze workshop wordt twee keer gegeven (1 keer zonder Bruno Hillewaere) en vindt plaats in het kerkgebouw, in de aula.

Onze bijdrage zal gaan over de organisatie van het zogenaamde hulpverlenend systeem, het systeem van de familie en de hulpverleners eromheen. 

Bij complexe problematiek zien we vaak dat er veel ‘spelers’ op het veld komen, veel hulpverleners betrokken raken bij het proces van hulpverlening. Ervaring leert dat door complexiteit uit elkaar te halen dit er vaak toe leidt dat er eerder complexiteit wordt toegevoegd dan dat er een echte samenwerking op gang komt, een multi-dialoog.

De metafoor van voetbal en met name de voetbalfilosofie van Cruijjff kan helpen om vruchtbaar na te denken over complexiteit, over navigeren en organiseren van complexiteit. Cruijff zal dus uitgebreid aan bod komen.

Jan Olthof is psychotherapeut en systeemtherapeut. Tevens opleider, supervisor en leertherapeut NVRG en oprichter en hoofddocent School voor Systemische Opleidingen Bunde.

Bruno Hillewaere is psychotherapeut, systeemtherapeut en medeoprichter van Euthopia. Hij is tevens hoofdopleider en inhoudelijk leidinggevende voor de opleidingen binnen Euthopia.


Workshop 4: De praktijk van de psychomotorische gezinstherapie door Marco Visser en Maryse de Boer

Deze workshop wordt twee keer gegeven en vindt plaats in het Euthopia gebouw, boven in de gymzaal

Deelnemers krijgen deze workshop enkele basisuitgangspunten te horen die belangrijk zijn in het werken met gezinnen in de psychomotorische therapie. Tevens zien ze de workshopgevers zelf aan te werk. Naast enkele kaders krijgen deelnemers de kans om in ervaring te gaan met elkaar en zo de kracht van diverse ervaringsgerichte oefeningen te voelen. Er is veel ruimte voor interactie en dialoog met de groep en de workshopgevers.

Marco Visser is systeemtherapeut en psychomotorisch therapeut en medeoprichter van Euthopia. Hij is tevens verbonden aan de opleidingen systeemtherapie en systeemtherapeutischwerker en is bezig met onderzoek in samenwerking met KU Leuven naar psychomotorische gezinstherapie.

Maryse de Boer is psychomotorisch (gezins) therapeut verbonden aan Euthopia en werkt veel met gezinnen en individuen in de psychomotorische therapie.


Workshop 5: Maar ik ben helemaal niet creatief ! door Erik van der Elst en Jeroen Wierstra

Deze workshop wordt twee keer gegeven en vindt plaats in het Euthopia gebouw, boven in de zolder ruimte

In deze interactieve workshop staat centraal hoe de therapeut eigen creativiteit en die van de systeemleden op therapeutische wijze kan inzetten. Er wordt aandacht besteed aan hoe je als therapeut je open kan stellen voor je eigen creativiteit en die van de  systeemleden. De deelnemers zullen een aantal oefeningen doen waarbij ze zelf kunnen gaan ervaren hoe het ‘openen van creatieve ruimte’ tot ervaring inzichten en verbinding kunnen leiden.


Workshop 6: Hoe symbolische getuigen kunnen helpen om tegengewicht te bieden aan probleemverhalen en ‘communities of concern’ kunnen creëren door Jasmina Sermijn

Deze workshop wordt twee keer gegeven en vindt plaats in het Euthopia gebouw, beneden in aula 1

Mensen komen vaak in therapie op een moment dat ze het gevoel hebben vast te zitten in probleemgesatureerde verhalen. Door samen met hen op zoek te gaan naar ervaringen die niet binnen deze probleemverhalen passen en naar datgene dat ze waarden-vol vinden in hun leven, trachten collaboratieve en narratieve therapeuten ruimte te maken voor meer gewenste verhalen. Een belangrijk idee hierbij is dat identiteit een relationeel project is. Hoe meer de gewenste verhalen opgemerkt en erkend worden door relevante anderen, hoe meer kans ze hebben om stand te houden in het alledaagse leven. Maar wat als cliënten dusdanig geïsoleerd geraakt zijn en er weinig relevante anderen zijn om hun gewenste verhalen mee te delen? Hoe kunnen we hen dan helpen om de gewenste verhalen die in de therapiekamer vorm krijgen ook in hun alledaagse leven mee te nemen?

In deze workshop gaan we op zoek naar manieren om een publiek te creëren voor cliënten die geïsoleerd zijn. We introduceren daarbij het idee van het werken met symbolische getuigen. We nemen de participanten mee in het verhaal van Anna en Vasalisa en tonen zo hoe symbolische getuigen 1) kunnen helpen om geprefereerde verhalen vast te houden & 2) verbindingen kunnen creëren tussen de levens van cliënten waardoor symbolische ‘communities of concern’ ontstaan die tegengewicht kunnen bieden aan isolatie en eenzaamheid.

Dit verhaal toont ons hoe kleine zaadjes mits de nodige voeding en stut en steun kunnen uitgroeien tot rijke, verbindende zelfverhalen die uit de schaduw van oude bomen kunnen treden.

Jasmina Sermijn is Ph.D, klinisch psycholoog en systeemtherapeut. Jasmina is opleider binnen de opleiding systeemtherapie van Euthopia. Zij werkt deeltijds aan de Faculteit van Psychologie & Educatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel, waar zij o.m. als coördinator instaat voor het VUB-TAOS PhD-programma alsook het vak Gevalstudies uit de Systeemtherapie doceert. Daarnaast werkt zij als systeemtherapeut & coördinator in Hestia, Centrum voor psychotherapie & als trainer in vzw Rapunzel.


Workshop 7: Psychiatrische betekenisverlening vanuit een systeemtherapeutische kader

Deze workshop wordt twee keer gegeven en vindt plaats in het Euthopia gebouw, beneden direct links

Als kinderpsychiaters verbonden aan Euthopia, nemen we jullie graag mee in de eigen zoektocht naar het verzoenen van de psychiatrische blik en de psychiatrische betekenisverlening met het systeemtherapeutische kader. Het bio-psycho-sociaal model en het systeemtheoretische denkkader botsen soms met elkaar. We gaan in gesprek over hoe we getracht hebben deze twee manieren van denken naast elkaar te laten bestaan.
Aan de hand van twee interventies die we zelf toepassen bij Euthopia zullen we oefenen met het verzoenen van deze twee op het eerste zicht conflicterende manieren van kijken en denken.
Deze twee interventies betreffen het externaliseren van diagnostische concepten en het oefenen met meervoudige rollen.

Sofie Michiels is een systemisch geschoolde kinderpsychiater verbonden aan Euthopia en Frank van Brussel is Orthopedagoog Generalist & systeemtherapeut.


Workshop 8 : Bruno Hillewaere in dialoog met een jeugdschrijver … en piloot: Buddy Tegenbosch

Deze workshop wordt 1 keer gegeven en vindt plaats in het Euthopia gebouw, beneden in de aula

Buddy Tegenbosch is al meer dan twintig jaar piloot bij Lufthansa én hij is trotse vader van een jong gezin met drie kinderen. Vliegen is een interessante baan, toch miste hij iets. Op zijn website (www.buddytegenbosch.nl) schrijft hij daarover:

               Na een jaar of tien vliegen merkte ik dat ik wat chagrijnig begon te worden. Het was nogal veel van hetzelfde.  Natuurlijk, het is ontzettend interessant om de wereld te zien – de mensen, de culturen, de landen – maar het vliegen zelf is niet heel afwisselend. Ik wilde – nee, ik moest – ook iets creatiefs gaan doen. Maar wat dan? Ik ben helemaal niet creatief, was mijn eerste gedachte. Ik kan niet tekenen of schilderen, en zingen, dansen en muziek maken doe ik wel, maar dan vooral met de gordijnen dicht als niemand luistert. Dus… wat dan? Inmiddels hield ik wel weer van lezen (op de middelbare school had ik nauwelijks gelezen) en ik bedacht dat ik wilde proberen te gaan schrijven. Dat beek ontzettend leuk om te doen. Inmiddels heb ik vijf boeken geschreven.

Mijn eerste jeugdroman, getiteld Pokerface, was kerntitel van de Jonge Jury en is verkozen tot Jonge Lijster.
Oog om oog is door iBooks uitgeroepen als beste Young Adult-titel van 2015 en werd ook een Jonge Lijster.
Livestream speelt zich af in New York en heb ik ook vooral daar in een cafeetje geschreven. Ook dit boek was een leestip van de Jonge Jury.
Match,  is in juni 2019 uitgekomen en gaat over een topsporter die voor een lastige keuze komt te staan. Match won de Prijs van de Jonge Jury 2020.

Mijn nacht met Vedder, een novelle, is in juli 2021 uitgekomen.

Bruno Hillewaere en Buddy Tegenbosch geraakten goed bevriend en het idee ontstond dan ook om op het lustrumcongres een interview te houden. Een dialoog met Buddy als schrijver, als piloot, als vader en als zo veel meer om te kijken wat hij uit zijn ervaringen met het schrijven en contact met de jongeren wil mee geven aan ons hulpverleners.



Workshop 9: Een systemische samenwerking met een Mytylschool (gaat niet door!)

Let op!!! vanwege omstandigheden zal deze workshop helaas niet doorgaan.

Euthopia en de Mytylschool Roosendaal zijn in het afgelopen half jaar een bijzonder project gestart om alle medewerkers te scholen vanuit de systemische visie. De Mytylschool is een mooie school met een speciale populatie aan leerlingen met een beperking waarbij samenwerking met de andere organisaties en de systemen om de leerlingen heen, van groot belang is. Om die reden zijn meerdere organisaties uitgenodigd deel te nemen aan dit project, net als het hele team met alle verschillende disciplines. Uniek in dit project was ook de aanwezigheid van betrokken ouders.

In deze workshop willen we de deelnemers graag meenemen in het proces dat wij hebben doorlopen tot nu toe. We laten we de deelnemers zien en ervaren hoe we de 5 pijlers van het systemisch werken mee hebben willen geven aan de verschillende groepen maar ook de onzekerheden en hobbels die we gaandeweg tegen zijn gekomen in het proces zullen aan bod komen. En hoe kunnen we dit beter naar voren laten komen dan door meerdere betrokkenen hun stemmen zélf te laten horen?

Marloes Kunzel is orthopedagoog generalist en systeemtherapeut i.o. en verbonden aan Euthopia als therapeut en opleider.

Nicole Bos is psycholoog, systeemtherapeut en verbonden aan Euthopia als therapeut en opleider.

Marianne Meeuwis is teamleider VSO & SO bij de Mytylschool en lid van de projectgroep

Marieke Schreuders, teamleider Bravis kinderrevalidatie